Ada Ciganlija
MORE BEOGRADA

Data/Images/gal_ada_01_s_no1.jpgNaziv Ada Ciganlija potiče od kombinacije keltskih reči "singa" što znači ostrvo i "lia" što znači podvodno zemljište. Ime "Singalija" je vremenom iskvareno i prevedeno u današnji naziv Ciganlija.

Ada Ciganlija je izuzetan model urbanog poluostrva, oaza zdravlja, mira, zelenila, sporta i kulture koja se nalazi na svega 4km od centra Beograda. Njena dužina je oko 5,5km a prosečna širina oko 500m. Ukupna površina, uključujući Makiš, Adu Međicu i akvatorij, iznosi oko 800 hektara.

Kopnena teritorija Ade Ciganlije, udobno je smeštena između Savskog jezera na jugu i Čukaričkog rukavca na severu.

Savsko jezero, omiljeno kupalište nebrojenih generacija Beograđana i njihovih gostiju, dugačko je 4.2km, prosečne širine 200m, a dubina 4,5m. Zapremina mu je oko 4 miliona m3 vode, čija čistoća odgovara najvišim svetskim standardima. Uprava Ade Ciganlije uz pomoć odgovarajućih gradskih i republičkih institucija, neprestano prati čistoću vode, smatrajući je jednim od najvažnijih preduslova za neometano odvijanje mnogobrojnih aktivnosti na vodi i oko nje.

Data/Images/gal_ada_09_s_no1.jpgAda Ciganlija je nesumnjivo jedan od centralnih ekoloških punktova na mapi Srbije.

Poluostrvo, nekada ostrvo, je nastalo taloženjem rečnog nanosa u vodama Save i Dunava. Zahvaljujući blagotvornoj kombinaciji uticaja vodenih površina i šumskih kompleksa, Ada ima specifičnu mikroklimu, koja se odlikuje povećanom vlažnošću vazduha i nešto nižim letnjim dnevnim temperaturama, u odnosu na ostale delove grada.

Glavna klimatogena vegetacija Ade su hrastove i borove šume. Sredinom prošlom veka ona je bitno obogaćena unošenjem američke topole i zelenog jasena. Najdivljiji delovi Ade prekriveni su nekultivisanom vegetacijom, što otežava prolaz, ali i podstiče istraživačku strast i avanturistički duh poluostrva.

Ada Ciganlija obiluje životinjskim svetom, pri čemu su najbrojnije zajednice ptica, posebno divljih pataka i galebova, ali i fazana i prepelica. Ada je jedno od retkih mesta u gradu, gde još uvek možete videti u prirodi srnu ili zeca.

Data/Images/gal_ada_02_s_no1.jpgIako se s razlogom naziva "Beogradskim morem" i omiljenim izletištem, Ada je mnogo više od toga.

Na njenim mnogobrojnim vodenim i suvozemnim sportskim terenima, odvijaju se najrazličitija takmičenja od kojih mnoga imaju zvanični karakter. Na desetine manifestacija, od nacionalnih, balikanskih i drugih međunarodnih šampionata, u veslanju, kajaku, kanuu, preko oficijelnih takmičenja u plivanju, sportskom penjanju i biciklizmu, do odbojke na pesku, strit basketa, ragbija, golfa i sl. Može se slobodno reći da ne postoji sport čije je upražnjavanje moguće na Adi, a da nije zastupljen. To potvrđuje činjenica da se na Adi mogu videti novi, još ne toliko afirmisani sportovi u našoj zemlji, kao što su peintbol, akvasoker, bejzbol, ragbi, golf...

Ada Ciganlija se nalazi pred realizacijom nekih od najvećih poduhvata u svojoj istoriji.

Ako ste pomislili, šetajući Adom, da nedostaje recimo "WaterLand", ili neki slični zabavni park, bar jedna kulturna manifestacija evropskih razmera, još tipova prevoza, još raznovrsnija ugostiteljska ponuda, moderna savremeno opremljena marina... to znači da se vaše želje poklapaju sa našim namerama.

Dobrodošli na Adu!

www.AdaCiganlija.rs

News
design by
Trilenium & MASSVision
produced by MASSVision
powered by cMASS